Iron Man — Tüm Zırhları Bölüm 5
Iron Man Armor 41
Iron Man’in zırhlarını incelemeye devam ediyoruz. Diğer tüm bölümler için açıklama kısmındaki linki, ya da ekranı üst kısmındaki birinci bölüm linkini ziyaret edebilirsiniz diyorum Iron Man Armor 41le başlıyoruz.
2012 yılında, Invincible Iron Man Sayı 527'deyiz. Bu fasiküle gelmeden önce, Tony Stark uzun süre tutsaktı. Hatta Mandarin için çalışmak, onun için bir robot ordusu yapmak zorunda kaldı. Özgür kaldıktan sonra sayı 527 itibariyle uzak bir yerlere gidip kafasını dinlemek istiyor.
Ama tabii konu Tony Stark olunca, öyle sıradan insanlar gibi sahil beldesine gitmek olmaz. Kafa açıcı olduğunu düşündüğü için uzaya gitmeyi tercih ediyor. 41 nolu zırhı da bunun için üretiyor. Yani aslında bu zırh bir tatil zırhı.
Tatil zırhı, standart saldırı savunma sistemleri taşıyor. Öne çıkan özelliği bir kaç hafta boyunca oksijen üretebilmesi ve vücut atıklarından geri dönüşüm sağlayabilmesi.
Iron Man Armor 42
Iron Man Sayı 1, sene 2012. Uzayda geçirdiği zamanın ardından kafasını toparlayan Stark için Iron Man Armor 42 yeni bir sayfa oluyor. Armor 42 yeni renk kodlarının yanı sıra birden fazla güç üretim ünitesi ile farklılık taşıyor. Aslında iki tane 42 var. Birincisi test amaçlı ve bir çeşit sıvı metalden üretilmiş.
Stark’ın aktif olarak kullanılan Armor 42 daha Armor 13'e benziyor. Bir çok farklı gereç takılabiliyor üzerine. Tüm takılan gereçler eğer o an gerek duyulursa çok hızlı çekilde Tony’nin sırtındaki küçük bir çantaya toparlanabiliyor.
Bu zırhı farklı kılan bir teknoloji de yazılımı. Üzerindeki yazılım sayesinde tam 700 ışık yılı öteden dahi uzaktan kontrolle işlevsel hale getirilebiliyor. Bu yazılımı, Stark’a Guardians of Galaxy veriyor.
Standart saldırı, savunma sistemlerinin yanında çok amaçlı kırbaç/halat türü uzantıları var. Bunların yanında zırha takılabilen sistemler zırh delici elektroşok, yazılım “hackleme”, kızıl ötesi lazer, repulsor mini gun, roket, Anti Elektrik Saldırısı sistemleri sayılabilir. Bu sistemlerin hepsi Stark’ın ürettiği HELEN isimli yapay zeka ile zırha eşlik ediyor. Belli eklentiler ile Zırh 46'ya geçiş yapılabiliyor.
Zırhın yazılımını korumak için kullanılan, anti-hack sistemi matematikteki meşhur Hodge Varsayımının hesaplaması. Bu aslında Stark’ın Hodge Varsayımı’nı çözdüğü anlamına geliyor.
Iron Man Armor 43
Hala 2012'deyiz. Iron Man serisi Sayı 3'te Armor 43'le tanışıyoruz. Bu geçmişte başka örneklerini de gördüğümüz bir stealth armor fakat bazı eklemeler yapılmış.
2012 itibariyle, Stark farklı terörist organizasyonların eline düşmüş olan Extremis Virüs’ün peşine düşme kararı alıyor. Bu işi patırtı çıkarmadan tamamlamak için de bu görünmezlik özelliği katan zırhı yaratıyor.
Bu zırhın diğer görünmez zırhlara göre özelliği şekil değiştirmesi. Mükemmel hologram teknolojisi sayesinde, zırh görünümüzden uzaklaşığ bir sivil görüntüsü verebiliyor. Bu hologram teknolojisi, Stark’ın bedeni haricinde bir noktada illüzyon yaratmaya da yarıyor. Saklanman teknolojisine bir yenilik daha ekleyen zırh, Stark istediği an kaybolabiliyor ama farklı olarak Tony kaybolmuyor. Yani zırh görünmez oluyor ama Stark görünüyor.
Zırhın diğer zırhlardan başka farkları da savunma sistemleri çok güçlendirilmiş ve öldürücü saldırı sistemelerinin bayıltıcıya çevrilmiş olması.
Örneğin repulsorlar en fazla yüzde 10larda çalışarak bayıltmaya yarıyor. Savunma direnci ise o kadar yüksek ki bir Mandarin yüzüğü olan Spectral Ring’den gelen saldırılara direnebiliyor. Bu yüzük atom ve moleküller arasındaki bağı koparabilen bir yüzük.
Iron Man Armor 44
2012 yılından devam ediyoruz. Iron Man serisi sayı 4. Extremis’in peşinden koşarken bir noktada Tony’nin yolu, Fransa’da çok eski bir yer altı mezarlığına düşüyor. Burada birbirinden güçlü 13 süper güçlü savunma sistemi Extremis’i koruyor.
Bu sistem, birden fazla süper kahramana karşı aynı anda savaşmak için tasarlanmış. Stark da bu savunma gücünü yarabilmek için Armor 44'ü yaratıyor. Zırhın diğer ismi Heavy Duty Armor.
Zırh derin uzayda da görev yapabiliyor. Zırhta, Tony Dünya’dan uzaklaşınca, uzaktan kontgrol edeilsin diye Armor 42 ile bağlantı sistemi var.
Özellikle saldırı gücü çok yüksek. Aparatlarla gücü arttırılan standart zırhların aksine, Armor 44'te tüm bu apartlar standart hale getirilmiş. Bu zırh o kadar güçlü ki Hulk’la savaşlarından birinde kullanmışlığı var. Fakat savunması Hulk’a dayanamıyor ve yok oluyor.
Iron Man Armor 45
2013 yılında Iron Man Sayı 5'te Tony Stark’ın ürettiği derin uzay zırhlarından biriyle daha tanışıyoruz. Bu dönemde Iron Man, Guardians of Galaxy ile birlikte galaksinin derinliklerinde görevlere çıkıyor. Uzun süre dünyadan uzak kalacağı için, daha dayanıklı, daha hızlı ve farklı özellikle barındıran bir derin uzay zırhı üretmeye karar veriyor.
Zırh 45, 13 ve 42 gibi aparatlar takılarak farklı güçler ve sistemler sunabilen bir zırh. Özellikle uzayın koşullarına refleks gösterebilecek sistemler, bu zırh için aparat olarak üretilmiş. Bir yapay zeka, bu zırhın yakınında koca bir aparat deposu taşıyor.
Aparatlar görme şansı yakaladıklarımız ayak kısmına takılan hızlandırma ve el bileklerine takılan saldırı sistemleri.
Bu zırh uzayda ışık yılı mesafelerini kat edebilmek için warp teknolojisi var. Bu da Marvel ölçeğindeki en yüksek hız türü demek.
Standart saldırı ve savunma sistemleri var. Telepatik saldırılara karşı kalkanı da bulunuyor.
Armor 45'i farklı yapan bir özelliği de farklı bir zırhı daha barındırması. 45'e o kadar alternatifli aparatlar takılabiliyor ki, farklı bir zırh dahi oluşturulabiliyor. Bu zırhın adı Saturn V olarak geçiyor ve gezegenlere iniş ve hareket etme amaçlı bir zırh. İki yedek repulsor bataryası sayesinde Zırh 45'in 6 katı süreyle hareketli kaabiliyor.
Iron Man Armor 46 ve 47
Bu iki zırh, Stark’ın uzay tatilinin dönüşünde ürettiği zırhlardan. Çok bir hikayeleri yok.
Armor 46 ve 47 için Iron Man Sayı 15'te 2013 yılındayız. Aslında 42'de ondan bahsetmiştik. Bu zırh, 42'ye çeşitli aparatlar takılarak oluşturulabiliyor. Fakat ayrıca sadece 46 hali de mevut. Sıkça bahsettiğim yapay zeka HELEN’in taşıdığı silah konteynerinin içinde tutuluyor.
Standart Iron Man saldırı ve savunma sistemlerinin yanında, iki omzunda da enerji saldırıları sağlayan lazer sistemleri bulunuyor
Zırh 47 ise biraz daha hacimli bir zırh. 451 ismiyle geçen bir androide karşı savaşmak için özel olarak üretiliyor. Bu zırh da 46 gibi HELEN’in konteynerinde duruyor.
Zırh Tony Stark‘ın zırh birliği olan Trojan Guard tarafından kullanılabiliyor. Saldırı gücü çok yüksek. Omuz, kol, bacak ve ellerinden roket saldırısı yapabiliyor. Ayrıca Trojan Guard’ın yapay zekası bu zırhın kollarına makineli tüfekler yerleştirdi.
Iron Man Armor 48
2014 yışına geldiğimizde alışık olmadığımız bir teknoloji ile karşılaşıyoruz. Iron Man sayı 25'te, uçan kaçan teknolojiler, yerini demire bırakıyor. Tabii bunun nedeni Demir Adam ismi nostaljisi değil.
Zırh 48 Kara Elflere karşı savaşmak için üretilmiş bir zırh. Kara Elfler, demirden zarar gördükleri için bu zırhın tüm ekipmanı bu malzemeden.
Aslında Iron Man, kara elflerin diyarına görünmezlik özelliği taşıyan zırhıyla gidiyor ama işler planladığı gibi gitmiyor. Orada daha etkili bir zırha ihtiyaç duyuyor. İmdadına da Dark Angel isimli karakter yetişiyor. Ona hammaddeyi sağlıyor ve Stark Zırh 48'i yaratıyor.
Zırh 48, farklı bir zırhın üzerine geçirilmek için üretilmiş bir demir yığını. Saldırı sistemleri de ilkel. Kanca ve pençe saldırısı, çivi yağmuru sağlayan zırh, büyüye karşı dirençli.
Iron Man Armor 49
Zırh 49'u Original Sin serisinde görüyoruz. 2013 yılında Sayı 3'te gördüğümüz zırh Hulk’la savaşmak için tasarlanmış bir başka zırh. Biraz Transformers havası taşıyan zırh arabadan, Stark’ın vücudunu sarabiliyor.
Bu serüvende Stark’ın, Bruce Banner’ın ortasında kaldığı meşhur patlamaya olan etkisi ve onun Hulk’a dönüşmesinde gerçek ortaya çıkıyor. Durum böyle olunca da Banner deliriyor ve Stark’a girişmeye karar veriyor.
Mandarin Şehri olan Troy’da birbirilerini buluyorlar ve görüyoruz ki Hulk gücü yetmezmiş gibi bir de extremisle daha da güçlenmiş. Hulk, Stark’ın Zırh 49'unu burada mahvediyor ve savaşın devamında Iron Man Armor 44'le devam ediyor.
Bu zırh direk olarak Hulk’a yönelik olduğu için saldırı sistemleri yıkıcı derecede güçlü. Bir kıtayı dağıtabilecek bir şok saldırı sistemi barındırıyor. Hulk’un cildini bile kesebilecek Gamma Bıçakları var. Yakın çevrede mayın tarlası oluşturabiliyor.
Iron Man Armor 50
2014 yılında Avengers serisinde bir fragman halinde gördüğümüz Zırh 50, yine 2014 senesinde Superior Iron Man Sayı 1'de tam anlamıyla sahne alıyor.
Extremis’in maliyetleri Stark Endüstrisi’nin canını sıkmaya başladığı bir dönemde, ona ve Bleeding Edge Armor’a benzer mantıkla çalışan bir zırh doğuyor. Zırh 50 yada diğer adıyla Endo-Sym Armor bu bölümün şüphesiz en havalı zırhı.
Endo-Sym Armor simbiot biyolojisinden esinlenilmiş bir zırh. Akıllı sıvı teknolojisi kullanılmış. Kullanıcı sadece düşünceyle zırhı faal hale getirebiliyor. Zırh vücudu sarınca katılaşıyor.
Zırh başkasının vücuduna aktarılabiliyor. Kişiyi korumak ya da göz altına almak için etkili bir yöntem. Ama kontrol o kişiye geçmiyor. Her zaman Stark’ın zihnine bağlı kalıyor. Olur da farklı taşıyıcı, zırhı ele geçirir gibi olursa zırh kullanıcıyı etkisiz hale getirebiliyor.
Bu zırhta farklı olarak repulsor’ın ışığının beyaz ve mavi olduğu görüyoruz. Ateş ederken kırmızıya dönüyor. Sıvı, Starkla zihinsel bağ içinde Stark’ın göz renki kırmız ya da mavi olabiliyor.
Bu zırhın repulsorları çok güçlü. Öyle ki enerji emme gücü olan bazı karakterlerin savunmalarını yarıp geçebiliyor. Kollarında elektromanyetik saldırılar yapan sistemler var. Elektromanyetik saldırılara karşı dirençli. Storm’un yıldırımından etkilenmemişliği var. Hatta canlıların vücut frekansını tespit edip vücut enerjisini emebiliyor.
Dirseklerde yumrukların şiddetini arttıran ittiriciler mevcut.
Bu zırhın bir farkı da Stark, miğferin yüzünü açarsa, yüzü grafen kaplıyor ve mermiye karşı koruyor. Zırhın Stark’ı cüsse olarak büyütme özelliği de var. Yarattığı uzantılarla rakibinin içine elini sokup, içerden dışarıya bir yumruk atabiliyor.
Secret Wars hikayesinde Stark geçmişindeki bazı hikayelere “ret-con” gelince bu zırh tarihten siliniyor.